Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lubimy dobre jedzenie i dbamy o to aby smacznie zjeść mogli nasi Goście. Staramy się aby jak największa część tego co oferujemy na stole była wytworzona przez nas lub pochodziła od sprawdzonych dostawców.
Pieczemy własne pieczywo, ciasta i ciasteczka. Jajka kurze, mleko krowie i kozie sery kupujemy od najbliższych sąsiadów. Uczymy się robić masło, sery i wędliny i czasem serwujemy je na stole.  Wędliny i mięso staramy się kupować od sprawdzonych dostawców. Ryby łowimy we własnym jeziorku i zachęcamy do tego Gości. Warzywa, owoce i zioła uprawiamy w swoim ogrodzie warzywnym i sadzie. To czego w nim nie znajdziemy kupujemy od sąsiadów lub na targu.  Nasz zielnik to ponad 40 gatunków roślin. Dzięki uprawie warzyw w tunelach foliowych maksymalnie wydłużamy sezon na zdrowe warzywa. Nowalijki mamy już w kwietniu a ostatnie sałaty i cykorię wydobywamy spod śniegu 🙂 Jesienią i zimą przetworami, zupami i konfiturami wypełniamy piwnice. Wytwarzamy też własne soki, piwo, owocowe wina i nalewki.  Podstawowe warzywa i owoce takie jak buraki, ziemniaki, cebula, marchew, dynie, cukinie, kabaczki, jabłka przechowujemy przez zimę w piwnicach. Nie jesteśmy jednak samowystarczalni. Nadal bardzo wiele produktów kupujemy w tradycyjnych sklepach. 

Uniwersalna i smaczna kuchnia, w tym zwłaszcza wegetariańska

Gotujemy bardzo różne potrawy jednak największa ich część to dania wegetariańskie. Staramy się ciągle uczyć i tworzyć coś nowego. Bardzo ważną częścią większości posiłków są sałaty z naszego ogrodu. Również zupy opierają się głównie na własnych warzywach i przetworach.

Smaczne pieczywo to podstawa śniadania

Wypiekamy chleby żytnie i żytnio gryczane, bułki żytnie, pszenne, orkiszowe, ciabatty pieczywo tostowe, ciastka i ciasta. Robimy również swoją granolę oraz ziarniste chrupki – zdrowa przekąskę. W zasadzie najlepsze śniadanie to ciepły chleb z masłem lub świeżym serem 🙂 ew. własna granola z owocami z ogrodu.

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.

Do picia: napary ziołowe, soki, piwo, wino i nalewki

Zamiast herbaty najczęściej pijemy napary ziołowe z własnego ogrodu. Ważną ich częścią są zwłaszcza mięta, pokrzywa, szałwia i melisa. Staramy się przetwarzać jak najwięcej owoców ze swojego ogrodu. Wytwarzamy z nich głównie soki jabłkowe i porzeczkowe oraz kompoty i syropy.

Od kilku lat przygotowujemy również własne piwo i nieźle nam to wychodzi :). Wino owocowe nadal dojrzewa w piwnicach czekając na swój czas.

Ciasta i ciasteczka powinny być codziennie 🙂

Robienie ciast przynosi nam dużą przyjemność. Nasze ulubione to mazurki na kruchym cieście z wytrawnymi leśnymi konfiturami z borówek i żurawin, tarty różnego typu, wegańskie: buraczane brownie, ciasta marchewkowe i dyniowe. Świetnie smakują też naturalne ciasta drożdżowe.