Skip to content Skip to footer

Agroturystyka ze zdrową żywnością

Ogród i sad są ważną częścią naszego gospodarstwa agroturystycznego na Warmii. Rośnie w nim wiele ziół, warzyw i owoców . To właśnie stąd Tereska czerpie inspiracje do tworzenia swojego pysznego, zdrowego pieczywa, którego będziecie mogli Państwo spróbować podczas pobytu w Kaszunach..

Tereska jest prawdziwą pasjonatką wypieków. Już od 2013 roku prowadzi w Warszawie piekarnię o nazwie Santa Teresa. Warto zaznaczyć, że pomysł na jej otwarcie narodził się właśnie na Warmii. Wszystko zaczęło się od przygotowywania chleba i ciast dla gości, którzy nas odwiedzali. Po wielu pozytywnych opiniach Tereska postanowiła pójść za głosem serca i zrealizować marzenie o własnej pracowni pieczywa.

Tereska przygotuje Wam smakowite chleby, konfitury, ciasta i desery. Wszystkie przysmaki tworzone są wyłącznie z naturalnych składników!

Żytni chleb na zakwasie

Zależy nam na tym by nasi goście poczuli się tutaj jak w domu. Wielu z nas świeży i pachnący chleb  kojarzy się z rodzinną atmosferą i wspólnymi posiłkami z czasów dzieciństwa. Jednak w codziennym życiu często nie potrafimy znaleźć już nawet chwili by usiąść razem przy stole. Czas by skupić się na tym co najważniejsze!

Warzywa, zioła i owoce z własnego ogrodu

Nasz warzywniak pełen jest odmian roślin o różnym okresie wegetacji. Rośliny uprawiamy również w tunelach foliowych aby rosły jak najdłużej. To wszystko sprawia że niektóre rośliny zjadamy do otrzepaniu ze śniegu w grudniu a jeszcze inne w lutym. Staramy się aby sezon „na zielone” był jak najdłuższy.
W zielniku uprawiamy ponad 40 gatunków ziół służących do przyprawiania potraw, robienia pesto i naparów.
Pierwsze owoce w sadzie zaczynają się w maju a ostatnie kończą w listopadzie.

Piknik w plenerze

Świetnym sposobem na spędzenie czasu z dzieciakami będzie też wspólny spacer po otaczających nasze gospodarstwo lasach. Przy odpowiednich warunkach i cierpliwości znajdziecie tam wszystkie dary lasu, które świetnie nadadzą się jako dodatek do różnych dań. 
Jagody, borówki, żurawina, grzyby, zioła mogą stać się ciekawą przekąską i podstawą do ciekawej opowieści.
Możecie też urządzić piknik na pięknej zielonej łące nad rzeką.

Jogurt naturalny z domową granolą i owocami

Brzmi dobrze? Będzie smakować jeszcze lepiej gdy owoce zbierzecie sami. To doskonałe i energetyczne połączenie, które zasmakuje Tobie i Twoim bliskim.

A jeśli będziecie mieli ochotę na prawdziwe mleko lub kozi ser poprosimy o nie naszych sąsiadów. 

Staramy się własnoręcznie przygotowywać różne produkty.

Zaczynaliśmy od pieczenia chleba, bułek ciast i ciasteczek. Teraz smarujemy je czasem własnym masłem.
Przygotowujemy mnóstwo przetworów z owoców i warzyw z sadu i ogrodu. Zamiast herbat najczęściej pijemy napary z ziół z ogrodu. Tłoczymy własne soki jabłkowe przy pomocy tradycyjnych tłoczni. Wytwarzamy piwa i wina owocowe. Od niedawna eksperymentujemy również z warzeniem sera i wędlinami parzonymi.

Staramy się kupować jak najwięcej żywności od sprawdzonych dostawców.

Mleko krowie, sery kozie, kozie mleko i jajka kupujemy głównie od naszych sąsiadów rolników. Mięso i wędliny również staramy się pozyskiwać ze sprawdzonych źródeł. Nie jest to proste. Ryby łowimy we własnym jeziorku.  

Zdjęcia Adam Wełnicki